Idealismen växer med avståndet till problemet

Jag kan inte släppa Mellanöstern efter dagens övning med Försvarsberedningen. Jag tittar på nyheterna och jag tänker på barnen i Nahr el-Bared medan mina egna sover i sina sängar. Jag är i stort behov av kloka ord, något att gripa tag i som kan leda framåt. Och jag hittar faktiskt något som känns relevant att fundera vidare kring just ikväll.

Transcend har nämligen publicerat ett tal av Howard Richards, professor vid Earlham College, på sin hemsida (klicka på Articles & Publications i vänsterspalten, sedan ”On Ending War”):

”I have to be careful not to ask the wrong question. I think “Why war?” is the wrong question. It is a question that is answered easily but not helpfully (…) The right question to ask is, “Why is it so difficult to organize peace?” That is the conclusion Quincy Wright came to after completing his monumental study of the history of war. If war can be said to have a cause at all, its cause is that so far humans have not succeeded in organizing a peaceful world. Kant in his plan for peace proceeded from a similar premise: war is the natural status of humanity, peace must be instituted.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s