Ett klot till, tack!

Om vi fortsätter att leva som idag behövs det två jordklot år 2050 för att klara vår livsstil. Den 6 oktober inträffade Overshoot Day, alltså den dag då vi har överskridit årets produktion av ekologiska resurser och tjänster.

Fram till 1987 använde människan inte mer av jordens resurser än vad naturen själv hann med att återskapa. År 2007 har vi nått Overshoot Day nästan en månad tidigare än när den inträffade år 2000. Dagen riskerar att infalla tidigare för varje år som går.

Det här är viktigt; detta är den ömma punkten eller själva smittohärden om man så vill, från vilken bl.a. klimatförändringarna utgör en effekt. Frågan om livsstil och ekologiskt fotavtryck leder in oss på lika viktiga som jobbiga diskussioner om ansvar, uppoffring och global rättvisa. Men kan i de bästa av världar också skapa möjligheter -kanske tvingas det fram av vår ovilja att offra egen standard och livsstil- finna nya tekniska innovationer, samarbeten (som i sig kan vara konfliktdämpande) och en utveckling som medger att vi ser framtiden an med tillförsikt för både våra egna och världens barn. För om de inte skall fara i strupen på varandra över dessa hårt pressade och sinande tillgångar, då måste vi bygga fred nu.

– Det innebär att räntan är slut och att vi lever på kapitalet. Vi konsumerar 30 procent mer av jordens förnyelsebara tillgångar än vad jorden kan återskapa på ett år. Det är en väckarklocka som vi inte bara kan stänga av och vänta på nästa signal. Om trenden fortsätter kommer vi att behöva många fler planeter för att kunna försörja hela mänskligheten, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Läs mer på WWF:s hemsida.

Läs mer om det globala fotavtrycksnätverket, Global Footprint Network, som startades 2003 och idag består av mer än 70 olika myndigheter, forskningsinstitut och ideella organisationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s