Äntligen!

Det här är bra. Det är rätt.

USA:s förre vicepresident och klimatkämpen Al Gore, samt FN:s klimatpanel IPCC, får Nobels fredspris 2007.

Fredspriset går till två aktörer som var och en på sitt sätt jobbar för att förebygga konflikter. Det är en viktig signal. Omvärldens jubel och klang når sällan de som jobbar med diplomati, de som gnetar och stretar med internationella konventioner och som då och då rör dem i land. Nu kan man knappast säga att det har varit tyst om vare sig Al Gore eller IPCC, men priset säger ändå något om en nödvändig tyngdpunktsförskjutning: Mer fokus på förebyggande.

En kommentar

  1. Leffe

    Nåja. IPCC är väl ok, även om det inte på något sätt är en klockren fredsfråga.Men Al Gore håller på att surfa på klimatfrågan i syfte att nå en maktposition, t.ex. som amerikansk president. Det är hans mål, klimatfrågan är bara ett medel som han exploaterar mycket skickligt.Undrar om han väljer att ta sin högst klimatpåverkande privatjet till Oslo den 10 december? Undrar om han kommer att komma med ett sent inhopp redan till nästa års presidentval?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s