Försvarsindustristrategi (och Almedalen)

Försvarsdepartementet leder en interdepartemental arbetsgrupp som har uppdraget att arbeta fram en försvarsindustristrategi. Det övergripande syftet med strategin sägs vara att ta fram ett inriktningsdokument för försvarsindustriella frågor. Inriktningen ska underlätta nationella prioriteringar och vägval vid utvecklingssatsningar, inköp och exportstöd. Syftet är också att få till stånd en gemensam svensk syn vad gäller industri- och marknadsrelaterade frågor inom EU, samt att identifiera statens mål och ambitioner när det gäller den inhemska försvarsindustrin, bl. a. vilken materielförsörjning som även i fortsättningen bör finnas inom landet.

Oerhört intressant och viktigt, med andra ord.

Regeringen har låtit meddela att strategin ska redovisas senast den 31 mars 2008. Det är snart tre månader sedan. Jag kan tänka mig att både Försvarsberedningens klarspråk i den nya rapporten samt Genomförandegruppens avslutade (men hemliga) arbete har föranlett några nya möten i den interdepartementala arbetsgruppen.

Frågan är när strategin är klar? Lär inte bli före Almedalsveckan i Visby, så någon försvarsindustriskräll lär väl inte inträffa då. Det är inte utan att man undrar vad årets ”almedalsgrej” blir när det gäller försvarsfrågor? I år arrangeras ”Säkerhetspolitiskt sommartorg” av en rad myndigheter och organisationer i samverkan.

Bland deltagarna i samtalen (som därmed finns på plats bland journalisterna i Visby) återfinns bland många andra: Karin Enström (m) ordförande Försvarsberedningen, Sten Tolgfors, försvarsminister, Håkan Syrén, överbefälhavare, Karl Engelbrektson, chef Nordic Battlegroup, Anders Lindström, Försvarsmaktens insatschef, Lena Ag, Kvinna till Kvinna, Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, Allan Widman (fp) Försvarsberedningen, Kerstin Grebäck, ordförande Women´s International League for Peace and Freedom, Anders Thornberg, SÄPO, Pär Dahlbom, MUST, Magnus Ranstorp, Försvarshögskolan.

Bara denna närvaro gör automatiskt att det kommer att brissera i alla fall en försvarsskräll i medierna även denna Almedalsvecka (tänk bara tillbaka på Almedalen 2007).

PS. När det gäller Almedalen så vill jag också uppmärksamma ett Sida-arrangemang den 7 juli ”Why do we need a European Union strategy for the Baltic Sea Region?”. EU-minister Cecilia Malmström kommer att redovisa regeringens inriktning och det ser jag mycket fram emot:

”As its point of departure the seminar takes the Baltic Sea Strategy under preparation by the European Commission, after an initiative by the Swedish government. The Strategy seeks to address the challenges faced by a region characterised by, amongst others, a history of deep political divisions, economic disparities, low population density and long distances. It is to be adopted and launched in 2009 and constitutes one prioritised area of the Swedish presidency. During this seminar an introduction to the strategy is given and the pertinent question of why we need such a strategy is asked.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s