Semper Batallius

Asterix och tvedräktenIdag arrangerade Frivärld ett lunchseminarium om destabiliserande påverkansoperationer. Medverkade gjorde Patrik Oksanen, författare till nyutkomna boken Skarpa skärvor, Anders Lindberg, politisk chefredaktör Aftonbladet och Gunnar Hökmark (M), Europaparlamentariker, under ledning av Frivärlds chef Katarina Tracz.

Under seminariet diskuterade Hökmark på ett pedagogiskt sätt destabiliserande påverkansoperationer medels ett exemplar av albumet The Roman Agent (på svenska Asterix och tvedräkten). Ni minns? Julius Caesar försöker starta interna konflikter mellan gallerna i byn för att kunna ta herraväldet över den. ”Tvistexperten” Semper Batallius ska sköta den saken. Just det. Tvistexpert! Begrunda ordet och tänk regimer och intressen.

Gallerna hade sin sammanhållning och en magisk dryck.

Vi har också en ”by” att försvara.

Målen för vår säkerhet är att värna befolkningens liv och hälsa, liksom samhällets funktionalitet, samt förmågan att upprätthålla grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter. En förutsättning för att kunna uppnå dessa mål är att vårt lands politiska oberoende och självständighet säkras samt att vår territoriella integritet kan upprätthållas. Detta är utgångspunkterna för denna strategi.

Vår säkerhet är förenad med våra grundläggande värden. Vi ska försvara och främja vår demokrati och vår rättsstat och vidmakthålla respekt för varje invånares fri- och rättigheter, mot alla inre och yttre aktörer som kan vilja undergräva dem. Dessa värden har ett oförytterligt egenvärde. De utgör en grundval för vårt samhälles välstånd och motståndskraft.

Ur Nationell säkerhetsstrategi (2017)

Några aktuella lästips

Informationspåverkan: exempel, lärdomar och slutsatser inför valet 2018 0

Microsoft says it has found a Russian operation targeting U.S. political institutions 1

Facebook Fueled Anti-Refugee Attacks in Germany, New Research Suggests 2

Facebook and Twitter Eye Iran in Latest Fake Account Crackdown 3

 

Lämna en kommentar