Informationen spretar

Debatten efter gårdagens Kalla fakta, om den svenska insatsen i Afghanistan, går vidare. Informationen fortsätter dessvärre att spreta åt olika håll. På Försvarsmaktens hemsida kan man läsa att ”uppdraget i Boka den 12 september 2006 var att tillsammans med den afghanska armén och dess stödjande internationella enheter besöka byn Boka i syfte att samla information för att vid ett senare tillfälle kunna gripa en man som ledde ett beväpnat kriminellt nätverk som agerade i området”(min kursivering).

Gårdagens rapportering (se tidigare blogginlägg) gick ut på att det fanns ett direkt syfte att gripa en man som befann sig i byn. Jag spekulerade i om det var anledningen till att ett begrepp som ”Main target” användes. Men om det inte fanns ett direkt syfte att gripa en viss person, då kommer naturligtvis begreppet i en annan dager.

Ytterligare en förklaring, där det inte framgår något som helst om att man stod i begrepp att gripa någon vare sig direkt eller senare, kommer i Ekot från Anders Lindström, Försvarsmaktens operative chef. Han säger att syftet inte var att genomföra ett anfall ”utan syftet var att visa upp sig, skapa information och underrättelser, att kunna prata med dem som finns där för att få en bättre bild av den verksamhet som bedrevs i byn.”

En kommentar

  1. Anonymous

    ”Inga planer överlever det första eldöppnandet”. Det är ointressant vad uppgiften egentligen var – spaning, underrättelseinhämtning eller operation syftande till att aktivt gripa den kriminella ligaledaren. När FN-trupp blir beskjuten har de fulla mandat att besvara elden. Alla operationer måste planeringsmässigt utgå från att det värsta kan hända. Detta förutsätter ett reflexmässigt och proffessionellt uppträdande av såväl soldater som förband. För meningen kan väl ändå inte vara att svenska soldater i fredens tjänst, för att verka tillräckligt fredsbefrämjande, först ska tvingas acceptera egna skador eller förluster innan de känner att de har tillräckliga förutsättningar för att vara ”aggressiva”. Med en sådan inställning lär vi inte få många kvinnor och män att offra sig i en praktisk handling för att åsradkomma en förändring i världens oroshörn.Historien är en fjäder som blivit en höna. I det här fallet finns det betydligt mer angelägna områden att fokusera på för TV4:as nya ”skjutjärnsreporter”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s