Super-JAS – here we go again

Under rubriken ”ÖB planerar för nytt super-JAS” redogör Ny Teknik idag för att Högkvarteret och FMV i en hemlig handlingsplan till regeringen föreslår en generationsväxling i Gripen-systemet. Efter 2020 måste den svenska JAS-flottan uppgraderas ytterligare, sägs det, till en E/F-version.

Det förslag som nu bereds i regeringskansliet, om ombyggnad av 31 JAS-plan till den senaste C/D-versionen, hinner således inte debatteras i riksdagen innan nästa steg blir känt. Bollen rullar på. Närmast omöjlig att stoppa i dessa självgående processer.

I artikeln kommenterar även ett antal riksdagsledamöter förslaget med 100 JAS-plan i C/D-version. Det framstår som om socialdemokraternas och centerns gamla band till varandra i försvarspolitiken hänger kvar. Centerpartiets ledamot i försvarsutskottet, Staffan Danielsson, sägs nämligen vara inne på ÖBs spår. ”Jag tror att ÖB tänker rätt både i att krympa stridsflyget från 140 till 100 plan och i att modernisera de äldsta planen till C/D-version”. Socialdemokraterna i försvarsutskottet har samma linje: ”Vi är positiva till en modifiering av Jas som innebär sänkta kostnader på sikt, svarar socialdemokraternas politiska sekreterare i försvarsutskottet Emma Ahlén”.

Det blir med andra ord en intressant beredning i Försvarsutskottet. Nu gäller det dock först och främst att se till att en sådan beredning över huvud taget kommer till stånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s