Dubbel standard och ökad oro

USA får absolut ha dem. Frankrike också. För att inte tala om Storbritannien. Ryssland får också, men det anses mer oroande. Kina likaså. Och Israel. Indien, men det får de egentligen inte ha, ingen bråkar dock om saken. Precis som när det gäller Pakistan. Irak fick absolut inte ha dem. Iran får inte ha dem och vi får snart se hur mycket de inte får ha dem. Nordkorea säger att de har. Det handlar naturligtvis om kärnvapen.

Tydligare än på många andra områden visar vi upp världens dubbla standard.

I utrikesdeklarationen den 14 februari sade utrikesminister Bildt att ”Det finns anledning att se med stort allvar på tendenser till ökad spridning av massförstörelsevapen och uppluckring av ickespridningsregimen, NPT. En värld med allt fler kärnvapenmakter blir en värld som kommer allt närmare kärnvapenkriget.”

NPT, trädde i kraft 1970. Fördraget innebär att de fem erkända kärnvapenstaterna åtar sig att inte sprida kärnvapen till andra stater och inte heller sprida relaterad kunskap eller teknik annat än i fredliga syften. Samtidigt åtar de sig enligt fördragets artikel VI att nedrusta.

Jojo.

35 år efter att fördraget trädde i kraft är de fem ländernas kärnvapenarsenaler emellertid väldigt omfattande. USA har i dagsläget enligt öppna källor cirka 10 640 kärnvapenstridsspetsar och Ryssland cirka 8 600. De övriga kärnvapenstaterna har ett mycket lägre antal kärnvapen. Kina uppges ha något över 400, Frankrike cirka 350 och Storbritannien 185 stridsspetsar.

Övriga parter till fördraget åtar sig att inte utveckla eller skaffa sig kärnvapen. Tre stater har ännu inte tillträtt fördraget, Indien, Pakistan och Israel. Indien provsprängde kärnvapen 1974 och 1998; Pakistan provsprängde 1998.

Ett land som tillträtt fördraget förbinder sig att ingå avtal med det internationella atomenergiorganet (IAEA) om att öppna sin kärnenergisektor för kontroll. Enligt fördragets sjätte artikel förbinder sig kärnvapenstaterna att förhandla om kärnvapennedrustning.

Var femte år ses genomförandet av NPT över vid en så kallad översyns- eller granskningskonferens. Nästa översynskonferens hålls 2010. Just nu (30 april till 11 maj) pågår den första förberedande konferensen (PrepCom) av tre. Vi får se om det kommer ut några goda nyheter från den konferensen. Det ser dystert ut.

Läsvärt I och II.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s