Ett aktiebolag kan aldrig rodna

Apropå mutskandaler i krigsmaterielindustrin kan man läsa i The Independent idag att BAE nu sätter upp en extern etikpanel som skall undersöka hur vapenjätten sköter sina affärer. De senaste turerna kring affärerna med Saudi har gjort att trycket mot företaget är hårt. Hittills har man tillämpat en föga framgångsrik taktik gentemot media (och som Saab verkar ha kopierat) som går ut på att vägra kommentera anklagelserna, med hänvisning till de pågående utredningarna.

“It is understood that the committee, rather than examining the recent claims surrounding its dealings with the Saudis, will be forward-looking and will keep a close eye on the company’s policies and processes, but its exact remit is not known.”

Frågan är vad denna etikpanel kan göra för BAE:s trovärdighet? Denna vecka kommer både regeringen och BAE nämlige under förnyat tryck, när parlamentariker ur oppositionen kommer att kräva av SFO (Serious Fraud Office) att man återupptar undersökningen av BAE.

“Vince Cable, the Liberal Democrat Treasury spokesman, will table a House of Commons question demanding to know if the Chancellor, Gordon Brown, knew about the alleged bribes.
Yesterday the Foreign Office refused to comment on allegations that Britain was behind a smear campaign against the world’s anti-bribery watchdog, the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), which has been investigating the Government’s decision to halt the inquiry into the payments. Senior employees at the OECD are understood to have alleged they were put under pressure to drop their probe. Anti-bribery inspectors are expected to travel to London soon to ask ministers why the SFO inquiry was dropped.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s