Ska våldet avgöra, då förlorar alltid folket

Det är inte första gången, knappast den sista heller, jag sitter framför CNN och försöker förstå något som känns så oerhört tragiskt och absurt. Dessa unga män, fulla av adrenalin och utan framtidshopp, som löper amok på gatorna. Det meningslösa skjutandet som orsakar en vågrörelse runt omkring när alla kastar sig undan. Hatet. Det är svårt att se var den politiska manifestationen tar slut och huliganism och plundring tar vid. Bilder på barn, uttryckslösa i sjukhussängar och sedan än mer klipp från dammiga gator där människor som flyr undan blandas med de (unga män) som springer åt andra hållet, med höjda nävar.

Donald Macintyre genom The Independent ger några korta ingångsvärden till den akuta situationen i Gaza här. TT-AFP här och Cordelia Edvardsson här. Den djupare förståelsen får jag söka i Robert Fisks nyligen översatta ”Det stora kriget för mänskligheten: kampen om mellanöstern”.

Robert Fisk har bevakat Mellanöstern i 30 år. Han har sett och upplevt det mesta och förmår se bakom de enklaste förklaringarna, det bekväma blame-game-beteendet och (vilket jag tycker är den största behållningen så långt i läsningen på sidan 308 av 1102) att han konsekvent tar den enskilda människans parti oavsett bakgrund och härkomst.

Ledargestalter kommer och går, men lidandet och hatet följer generationerna. Ur en recension jag läste någonstans:

”Det finns ingen kronologi i Mellanösterns historia. Bara en cirkel av våld som dag efter dag sänder hundratusentals soldater och civila; män, kvinnor och barn; araber, kristna och judar; in i döden. Det stora kriget är ett gediget och fasansfullt stycke nutidshistoria, en skakande personlig memoar och en kärleksfull och osminkad skildring av krigsreportrarnas vardag.”

  1. Kerner

    Palestine Liberation Organization, OLP är en Palestink organisation som blev bildad år 1964 och inom det det finns andra politiska fraktioner son utgör en del av OLP som till ex. Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), Demokratiska fronten för Palestinas befrielse (DFLP) ; Palestinian People’s Party (PPP); Palestine Liberation Front (PLF) ; Arab Liberation Front (ALF) ; Palestinian Popular Struggle Front( PPSF) etc. men Al-Fath tog kontrol över OLP och betraktar den som sin egen och styr OLP som en diktator . Yaser Arafat som var Al-Fatah ledare styrde OLP med järn hand och tillåt inga kritik och med tiden Al-Fath blev allt med korrumperad och det blev jätte lätt för säkerhetstjänsten från Israel att infiltera Al-Fatah , några av deras meddlemmar började samarbeta med Israel och USA .Under Yaser Arafat tid många av Al-Fatahs ledare blev mycket rika och byggde upp lixiga hus och köpte lyxiga bilar medan vanliga Palestinska folket bodde under existensminimun . När Jaser Arafat dog hans änka fick 70 milloner dolar i arv.Nu korruption inom Al-Fata försätter och Mohamed Dahalam som är en mycket viktig ledare han har blivit mycket rik genom att smuggla, olja , mat , mediciner till Gaza och Cisjordanien och säkerthettjänsten från Israel hjälper honom , som man vet Israel ,USA har infört en blockad mot Palestina och inga medicin och sotora mängder mat är tillåtna komma in.Blockaden mot Palestinien blev en brå tillfälle för Mohammed Dahalam för att tjäna mycket pengar och han blen den mest förmögen man i Palestina , han avspeglar Al-Fatah korruption och förräderi.När Hamas van valet i Palestina då Al-Fatah tappade mycket och deras tillgångar som förut de kontrolerade och deras ledare kunde inte längre försätta med den lyxiga livet .Nu Al-Fatah kämpa för att återta makten och har allierat sig med Israel och USA medan Hamas kämpa för en Palestinsk Stat och för stöd från några Arabiska Länder.Al-Fatah nya gardet försökte rensa bort några korrumperad och förrädare men de hade inte så mycket makt och blev mördad inom Al-Fatah interna strider . Nu Al- Fatah har ingen alternativ än att samarbeta med USA och Israel för att försöka återta makten , nu Mahmoud Abbas har allierat sig med Olmert från Israel och båda två ber att FN ska skicka truper till Gaza .Nu Hamas har rensat bort några korrumperad och förrädare från Al-Fatah och kan bli en brå tillfälle för den nya gardet från Al-Fatah att ta kontroll .

  2. Anonymous

    ”Ingen kronologi, bara en cirkel av våld…”. Gäsp, vad uttjatat. Som vanligt är det ingens fel eller alla andras fel. Erkänn åtminstone basfakta: Muslimer/araber är inblandade som minst ena parten i de allra flesta konflikter i världen. Stackars dem som är så utsatta för alla andras våldsamma angrepp…. eller ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s