Begränsad övervakning i Ryssland

Utrikesminister Bildt skriver på sin blogg att OSSE har fått inbjudan från Ryssland att sända valobservatörer inför presidentvalet i början av mars. Ca 70 personer inbjuds att följa valrörelsen under ca fyra dagar.

Bildt skriver:

”Att detta inte ger möjlighet till någon rimlig och saklig och allsidig bedömning av valrörelsen är lika uppenbart som det med all sannolikhet är avsiktligt. Det som förblir lite av ett mysterium är den osäkerhet och nervositet som dessa allt hårdare begränsningar på möjligheten att observera val i Ryssland innebär”.

I Financial Times kan man läsa att ”Europe’s leading election watchdog has warned Moscow that it will scrap its monitoring of Russia’s presidential poll on March 2 – weeks after it boycotted parliamentary voting – unless its observers can start work next week.

The Organisation for Security and Co-operation in Europe’s elections arm said it wanted permission to send a ”core” team of 20 observers to Russia next week. The national authorities have said observers cannot arrive before February 28.

The OSCE’s Office for Democratic Institutions and Human Rights said the restrictions ”don’t give us enough time for any kind of meaningful observation”.

(Helt apropå klipper jag in en filmsnutt för de som eventuellt har missat utrikesministerns framtoning som 17-åring.)

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s