Årets försvarshappening

På söndag inleds årets Folk och Försvar-rikskonferens i Sälen. Jag åkte till den första Sälenkonferensen 1995, så det har blivit några stycken under årens lopp. Det är ett späckat program som möter deltagarna.

Själv uppträder jag på tisdag (20/1) under rubriken ”Från Georgien till finanskris: Trender och förändringar i vår värld”. Upplägget är en fri diskussion mellan EU-minister Cecilia Malmström, Urban Ahlin (s) och jag, där jag och Urban håller var sin 10 minuters inledning.

Rikskonferensen kommer som en följd av budgetnedskärningar inom SVT i år inte att direktsändas i 24 Direkt. Däremot kommer den att sändas under vecka 5. För tider se 24 Direkts hemsida på svt.se.

Jag skall också delta i Storforum: Försvarets framtid som leds av Erik Fichtelius och som kommer att sändas i Kunskapskanalen , SVT, måndag den 26 januari 20:00-22:00 med repris torsdag i samma vecka kl. 22:00-24:00.

Programmet har följande deltagare:

Sten Tolgfors (m) försvarsminister, Håkan Syrén Överbefälhavare, Mikhail Skupov Ministerråd Rysslands ambassad, Karin Enström (m) riksdagsledamot, ordförande Försvarsberedningen, Bo Pellnäs Överste 1:a graden, Urban Ahlin (s) riksdagsledamot, Mats Johansson (m) riksdagsledamot, Anna Ek Ordförande Svenska Freds, Ida Gabrielsson Ung Vänster, Björn von Sydow (s) riksdagsledamot.


  1. Magnus

    Hej!Snubblade över följande på nätet: http://www.petitiononline.com/lugums18/petition.htmlEhuru den omröstningen är en rättvisande bild av verkligheten är självklart svårt att avgöra (i alla fall för mig ;-) ) men nog manar det till eftertanke. Ponera att det i vårt närområde börjar ställas kav på oss att finnas till hands som Skandinaviens ”mini-NATO”, kanske rent av något större, ja då kommer det behövas mer än ett par snabbinsatsbataljoner som Tolgfors pratar om, don’t you think? ;-)Måste säga att (fp) väcker tillförsikt genom att säga det som ingen annan politiker vågar – nämligen att vi begått ett grovt misstag med nedrustningen. Det man säger att man vill ha försvaret till är det som det gamla försvaret kunde leverera. Det bråte som finns kvar nu duger snart inte till mer än kaffeved. Kolla med FM avseende antalet fänrikar som vi har just nu (fast det vet du nog redan ;-) ).Jag förstår inte hur många tänker. Visst finns det svinn inom Fö:s myndighetssfär – men det gör det under alla departement. Jag tror till och med att försvarsområdet, tack vare den hårda granskningen, ligger mycket bra till jämfört med övriga. Och att sedan som en del ”moderna” debatörer påstå att konceptet återtagande inte spelar någon roll längre (även ÖB signalerar motsv synsätt) förvånar mig. När det skiter sig behövs det alltid pansar, flyg, fartyg och soldater (plus ett ”cyberkommando” el motsv?). Bara Stockholm skulle säkerligen ta alla våra strv i anspråk om något hände på riktigt(?). När tillgången på mat, energi och fruktbar mark minskar i världen samtidigt som antalet människor ökar så är det självklart att friktionerna ökar. Maslows behovshierarki kan här vara intressant (jag som amatör kan inte de mer komplicerade metoderna, Maslow är kanske lite utdaterad nu..? ;-) )Anyhow, när ska vi börja prata ärligt i säkerhetspolitiken? Just nu duckar alla för de viktiga frågorna – kanske för att vi alla vet att det är ont om pengar och det sitter långt inne att prioritera bort något annat på bekostnad av egenskydd av nationen…?Ett riktigt försvar kräver minst 6 stående brigader om 30 000 man (som Tolgfors mycket väl påpekade förra året – sedan kom nog någon säkert och förklarade att lönekostnaderna säkerligen skulle hamna runt 25 miljarder per år) och ett hemvärn om minst 50 000 man. Teknik, eller nya namn på saker för den delen, ersätter inte det faktum att Sverige är det tredje största landet i Europa efter Ryssland och Frankrike och Ryssland har med all tydlighet aviserat att man vill tillbaka till det läge som man hade under kalla kriget.Kommentar…? ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s