Färre stridsflygplan i Danmark?

I Danmark debatteras frågan om anskaffning av nytt stridsflyg, där JAS Gripen är en option.

Men oppositionen och soldater i utlandstjänst vill prioritera annat:

Politikerne på Christiansborg skal skrue ned for de hede drømme om en flåde af nye topmoderne kampfly og i stedet bruge nogle af de mange milliarder på kedelige mangelvarer som reservedele og transporthelikoptere. Det siger de danske soldater i Afghanistan. (…)

Udmeldingerne kommer efter, at et udkast til Forsvarskommissionens betænkning fastslår, at forsvaret i dag mangler et engangsbeløb på 2,4 milliarder kroner til reservedele, ammunition og materiel.

Derudover regner forsvaret med, at man hvert år fremover får brug for 700 ekstra millioner til drift på grund af de dyre missioner i blandt andet Afghanistan. Pengene skal findes, men det skal ske på forsvarets eksisterende budget, siger S og SF.

Danmark har idag 48 F-16 som skall vara operativa fram till 2020 då det är tänkt att nya plan skall anskaffas. Nu talar socialdemokraterna om ett färre antal ( 24 st). Enligt uppgifterna i artikeln som citeras ovan har Gripen offererat 22 miljarder för 48 stridsflygplan medan Joint Strike Fighter, Lockheed Martin, har sagt 20 miljarder för samma antal.

  1. Magnus

    Det som är fascinerande med JSF F-35 är att ingen vet vad det kommer att kosta över livscykeln när det är operativt (till skillnad mot JAS där det finns omfattande kunskap).Valet av stridsflygplan är helt politiskt styrt. Norge fick c 65% rabatt på sina (mer rabatt än USA:s AF själva; bekostas av USA:s skattebetalare :-)).Undrar om Danmark kommer göra samma fuling som Norge i sina beräkningar…? (att begära in LCC för 20 år och sedan ändra till 30 utan att begära in siffror från SAAB och slå på kostnaden som F-16 har för överskjutande 10 år; notera då att F-16 är ett extremt dyrt flygplan att hålla i luften – precis som F-18…och det är inte Gripen)

  2. Arvid

    Danmark har ju beslutat att helt överge försvaret av danskt territorium och i stället åka på diverse polisoperationer i tredje världen, medan man låter USA och NATO stå för försvaret av Danmark.Då är det ju inte konstigt om man prioriterar bort allt utom lätta markstridsförband.Slående hur mycket det påminner om vad Mp vill, förutom att Mp vägrar ta i NATO och USA och därmed lämnar hemlandet helt oförsvarat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s