Kalla fötter i Högkvarteret?

Ekot basonerar ut att ”ÖB backar om försvarets förmåga”. Men gör han det? För att konstatera det måste man i så fall ha tillgång till SvD:s bandinspelning av intervjun och jämföra vad han har sagt innan citaten gick i tryck. Det har inte jag, men kanske Ekot? Det man möjligen kan säga är att han modifierar den bild som sattes i SvD, i alla fall uppfattas det så utåt.

ÖB i Ekot (om uthålligheten i försvarsförmågan):

”– Är det en rimlig ambition? Ja, det är en rimlig ambition i förhållande till det läge vi har nu. Samtidigt måste vi vara nogsamma när vi tittar mot framtiden – vad kommer den att innebära. Ja, är den osäker så är det minst den nivån man måste uppehålla, säger Sverker Göranson.

Med den nya försvarsstruktur som nu byggs upp menar han att det ändå är en förbättrad försvarsförmåga jämfört med de senaste tio-tjugo åren.

– Absolut. Och då ger jag rådet till oss allihopa som svenskar att vi måste titta lite grann i omvärlden hur det ser ut hos olika länder. Moderna försvarsmakter i dag är på väg i ungefär samma riktning och skulle jag bedöma har ungefär samma ambitionsnivåer, för vi ser alla att vi är på något sammanflätade i utvecklingar i omvärlden, säger Sverker Göranson.”

ÖB i SvD:

”ÖB förklarar att de militära hot man ser mot Sverige är av annat slag än kalla krigets stora invasioner. I dag gäller andra scenarier som Försvarsmakten prövat i hemliga spel. I dessa utsätts Sverige för begränsade militära våldshandlingar. En angripares syfte skulle då vara att under en internationell kris ställa Sverige inför fullbordat faktum. Detta genom att slå ut en storstad (exempelvis Stockholm) eller inta ett begränsat geografiskt område (en landsända eller Gotland).”

När det gäller förmågan att ge eller ta emot militärt stöd exemplifierar ÖB (i Ekot) förmågan med de nordiska stridsgrupperna:

”– Att ge stöd skulle jag påstå att vi är ännu bättre på för det är egentligen det vi göra hela tiden när vi går ut i olika insatser med både flyg-, marin- och markförband – Afghanistan – då ger vi stöd. (…) återigen jag tar exemplet NBG (Nordic Battle Group) – för det har vi gjort ett antal gånger och dessutom med omvärldens betyg glimrande, vi har gjort det väldigt bra, säger Sverker Göranson.”

Vad gäller förmåga att ge eller ta emot militär hjälp ligger en fråga och pyr under alla alliansdiskussioner och frågetecken kring hur det står till med den reella kapaciteten, nämligen:

Hur ser en situation ut när man bestämmer sig för att ge militärt stöd till annan nation, vid konflikt i närområdet, i det snabba förlopp som verkar förutspås både i politiken och Försvarsmakten och när man är så slimmad på hemmaplan? Kommer man inte ställas inför stark förväntan på att dra alla resurser så nära hjärtat som möjligt? Det är svårt att se att man skulle rulla ut, flyga och sjösätta det som finns att tillgå och transportera – förmåga eller ej – till annat territorium , med mindre än att en gemensam krigsplanering är upprättad, som dessutom är övad, samt garanterad så långt det är möjligt i bindande förpliktelser. Samma sak gäller naturligtvis åt andra hållet.

Vad gäller Ekots inslag delar rubrikvalet förmodligen upp de som bryr sig i en grupp som tror piskan nu har gått från Försvarsdepartementet till Lidingövägen och en grupp som tänker att ÖB har fått kalla fötter. Låt oss istället granska vad han egentligen har sagt och fortsätta diskutera om förmågan är rimlig relativt hotbild och krav, samt nagelfara de ingångsvärden allt bygger på.

Och i denna diskussion är det välkommet med en bredare flora än enbart de närmast sörjande.

 1. Bosse59

  Välkommen åter bland försvarsbloggarna, jag har saknat dina klarsynta inlägg även om jag såklart inte delar alla synpunkter.
  Angående att ge och ta emot stöd verkar det helt verklighetsfrämmande att påräkna det inom en vecka, när varken avtal, kapacitet eller övningsverksamhet finns. För NATO tog det 6 veckor att skicka stöd till Turkiet, fast man regelbundet övar just detta.

 2. Maskinmannen

  Jag tror att det som är intressant att diskutera är det dui skriver i slutet dvs ”om förmågan är rimlig relativt hotbild”

  Problemet med att föra denna diskussion är väl att få en rättvisande beskrivning av hotbilden?

  De som sitter med den mest initierade informationen om hotbilden kan ju inte dela med sig av den som det ser ut idag (den är väl hemlig) …

  Allmänheten som borde ställa krav på försvarsförmåga i relation till hotbild kan ju inte göra det eftersom de aldrig har en korrekt hotbild…

  • Annika Nordgren Christensen

   Håller med, och dessutom finns det ju inte en objektivt sann hotbild. Men det betyder inte att man ska ge upp. Jag tror på så mkt öppenhet som möjligt så att man kan diskutera de ingångsvärden statsmakterna formar systemet utifrån.

 3. Sumatra

  Annika,

  Även jag hörde ÖB uttalande i radion. Jag har lite svårt att förstå ÖB synpunkt att ”Moderna försvarsmakter i dag är på väg i ungefär samma riktning och skulle jag bedöma har ungefär samma ambitionsnivåer”. Vilket annat land i vårt närområde har samma ambitionsnivå med försvarets kapacitet och förmågor som svenska politiker verkar nöjda med? En vecka, en plats för 40 mdr per år? Vad händer vecka två?

 4. Snurre Sprätt

  Dessvärre tillhör jag falangen som tror piskan gått, icke för ty anser jag dock att ÖB hade rätt redan första gången och kan bara uppmana honom att stå på sig. Var föregångsman – inte bara Försvarsmakten, före detta anställda utan även svenska folket står bakom dig!! Politiker kan bytas ut snabbt om vi inte gillar dem.

 5. Jens Petersson

  Annika, jag noterar att du är den ende i deltagarlistan till Sälen som står titulerad som ”försvarsdebattör”. Vad vi andra har där att göra är därmed än mer höjt i dunkel. ;-)

 6. Pingback: ”Enveckasförsvaret” räcker « annika nordgren christensen
 7. Pingback: Alla vägar bär till Sälen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s