Utredning om värnplikten

Innan valet utlovade de borgerliga partierna att man -om man vann valet- skulle tillsätta en utredning om värnpliktens framtid samt att man var överens om att straffet för värnpliktsvägran skulle bort.

Allianspartierna konstaterade i en gemensam Brännpunktsartikel i Svenska Dagbladet den 11 juli 2006 att ”värnplikten har gjort sitt” eftersom ”Sverige inte står inför något invasionshot”. Därför föreslog de att straffbestämmelserna i lagen om totalförsvarsplikt upphävs och att ”pliktsystemet i sin helhet måste ses över”. Deras slutsats var ”att värnplikten tjänat ut”.

Någon utredning har dock ännu inte tillsatts och någon förändring av lagen om Totalförsvarsplikt har jag inte noterat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s