CNN-effekten…

…får en ny motsvarighet i Google-effekten. Time skriver såhär:

”Google Earth allows those who have downloaded its free software to focus on satellite images and maps of most of the world. When users scan over the Darfur region, where the United Nations estimates that more than 200,000 people have been killed and 2.5 million displaced in four years of carnage, Google Inc. hopes to attract their gaze with icons.

The icons represent destroyed villages with flames and refugee camps with tents. When users zoom in to a level of magnification that keeps most of Darfur on a computer screen, the icons seem to indicate that much of the region is on fire. Clicking on flame icons will open windows with the village’s name and statistics on the extent of destruction.”

Man kan naturligtvis utveckla det här precis hur mycket som helst. Genom att integrera världens konfliktzoner och hotspots i Google Earth kanske kunskapen om världens konflikter ökar. I förlängningen kan det förhoppningsvis väcka opinion för det så sällan uppmärksammade och alldeles för lågt värderade konfliktförebyggande arbetet.

Hoppet är det sista…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s