Klimatet diskuteras i FN och molnen skingras över JAS

Idag diskuterades klimatfrågan i FN: s säkerhetsråd. En milstolpe, bara det. Generalsekreterare Ban Ki-moon talade klarspråk i ett intressant inledningsanförande till den öppna debatten, där över 50 inlägg hölls:

“Adverse effects are already felt in many areas, including agriculture and food security; oceans and coastal areas; biodiversity and ecosystems; water resources; human health; human settlements; energy, transport and industry; and extreme weather events (…)”.
Han varnade för att de förväntade effekterna av klimatförändringarna innebär mer än miljömässiga problem: “They can also have serious social and economic implications.”

I det mer regionala perspektivet fortsätter Ny Teknik bevaka JAS-satsningarna. Enligt tidningen är det klart med både norska och danska satsningar på det nya ”Super JAS”.
Saker och ting börjar därmed klarna när det gäller den i vårbudgeten (oerhört luddigt och svårgenomträngligt) presenterade JAS-satsningen. Man kan väl utan att överdriva påstå att svenska försvarspolitiker kommer in snett från sidan och ställs inför något som i praktiken är så nära fullbordat faktum man kan komma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s