Om kvinnor och män

– Vi har överväldigande bevis för att män och kvinnor är lika. Men människor vill hellre tro på könsskillnader. Det gör livet mer förutsägbart, säger Janet Shibley Hyde, psykologiprofessor vid University of Wisconsin-Madison i USA, till DN.

– Även om en kvinna inte tror på stereotypen måste hon alltid förhålla sig till den när hon jobbar i en mansdominerad bransch. Många orkar inte med att alltid jobba dubbelt så hårt för att visa att de klarar av det, och byter bana för att slippa pressen, säger Claude M Steele, professor på institutionen för psykologi vid Stanforduniversitetet i USA.

Jag minns med fasa Försvarsmaktens jämställdhetsarbete på 90-talet. Det så kallade KREOL-projektet (Den Kreativa Olikheten) härskade. Det gick -kortfattat- ut på att beskriva män och kvinnors olikheter och övertyga om att dessa olikheter kan komplettera varandra. I kurserna delades litteraturlistor ut som t.ex. omfattade följande särartsfemenistiska förgrundsgestalter:

Gray, J: Män är från Mars, kvinnor är från Venus
Robert, R – Uvnäs – Moberg, K: Hon och han födda olika.

Just Rigmor Robert gjorde sig känd för uttalanden där hon bland annat förklarar stora delar av kvinnors (förmodade) ointresse för olika tekniska områden med att våra hormoner inte är lämpade för dessa. Jag minns när hon i tidningen Amelia sade att könshormonet östrogen gör att kvinnor har svårt för datorer. ”De är påhittade av män, de är en produkt av männens fantasi och därför är vi varken intresserade av de eller förstår oss på dem”.

I en offentlig utskottsutfrågning, om sexuella trakasserier inom Försvarsmakten, som Försvarsutskottet anordnade den 17 november 1999, kan man bland annat läsa följande inlägg (sid 276 i Försvarsutskottets betänkande 1999/2000:FöU2 Det nya försvaret):

”Ulf R Johansson, Försvarsmaktens högkvarter:
Jag har en kommentar till det här med olikheter. Vi vet på vetenskaplig grund att kvinnor har vissa saker som de är bättre på än män och tvärtom. Det är de olikheterna som vi ska ta tag i tillsammans för att få en ett-plus-ett-är-tre-effekt. Vi ska inte ha, och det finns det tyvärr en tendens till, dåliga manliga kopior i de kvinnor som finns i Försvarsmakten. Det är olikheterna tillsammans som ger styrkan – inte någon form av kopiering av varandra. Det ger bara svagheter. Den andra frågan kan jag tyvärr inte svara på.
Ordförande Henrik Landerholm, riksdagsledamot: Tack, Ulf. Vi kan konstatera att Försvarsmakten valt ett särartsfeministiskt förhållningssätt snarare än ett likhetsfeministiskt.”

Generaliseringar leder till begränsningar och fördomar. Måtte allt som har med KREOL och projektens ideologiska värdegrund att göra vara borttvättat ur Försvarsmaktens minne! Nu bedriver man jämställdhetsarbetet på andra grunder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s