A battle for hearts and minds?

Bushadministrationens nya (och alltför senpåkommna) giv är att försöka vinna själar och hjärtan hos människor i Irak och Afghanistan, genom en annan krigsföring än den man hittills har ägnat sig åt – och som minst sagt har varit kontraproduktiv i det avseendet.

I USA säger man att man för ett krig mot terrorismen, men människor i den islamiska världen ser det inte så, de ser det som ett krig mot själva islam. Och så länge det är på det sättet kan man naturligtvis framgångsrikt rekrytera nya mujaheddin till jihad asghar.

Det finns material att djupdyka i, om man är intresserad av hur strömningarna ser ut i den islamiska världen. World Public Opinion.org har genomfört en omfattande undersökning, byggt på hemintervjuer hos 1 000 personer i Marocko, 1 000 personer i Egypten, 1 141 personer i Indonesien och 611 personer i Pakistan.

Resultaten går att läsa här. De visar t.ex. att en stor majoritet anser att ett viktigt mål för USA:s utrikespolitik är att underminera islam. Omkring 8 av 10 personer i de fyra länderna anser att USA försöker försvaga och splittra den islamiska världen. De flesta vill att USA:s trupper lämnar Mellanöstern och många stödjer attacker riktade mot dessa trupper. De flesta har blandade känslor gentemot al Qaeda, stora majoriteter instämmer i många av nätverkets mål, men anser att terroristattacker riktade mot civila är mot islam:

”Asked about politically-motivated attacks on civilians, such as bombings or assassinations, majorities in all countries—usually overwhelming majorities—take the strongest position offered by saying such violence cannot be justified at all. More than three out of four Indonesians (84%), Pakistanis (81%), and Egyptians (77%) take this position, as well as 57 percent of Moroccans (an additional 19 percent of Moroccans say such attacks can only be “weakly justified”). There is strong disapproval of attacks by “groups that use violence against civilians, such as al Qaeda.” Large majorities in Egypt (88%), Indonesia (65%) and Morocco (66%) agree that such groups “are violating the principles of Islam.” Pakistanis are divided, however, with many not answering.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s