Inte "antingen eller"

Wilhelm Agrell skriver på Brännpunkt idag.

De viktiga frågorna i den försvarsdebatt som nu pågår saknas fortfarande: Hur använder man resurserna på bästa sätt på kort, medellång och lång sikt? Grundfrågan är vad man dimensionerar sig emot och hur kopplingen mellan detta (det internationella) och den territoriella insatsförmågan ser ut.

Agrell för, även han, ett ”antingen eller” resonemang. Vem har sagt att Försvarsmakten inte ska ha en planering som innefattar hur man avkastar årlig ”produktion” (dimensionerad för att möta de närliggande internationella behoven) till en, liksom tidigare, personell,- materiell- organisatorisk och territoriell insatsförmåga?

Jag fortsätter hävda det omöjliga i att ett försvar dimensionerat för internationella insatser inte kan uträtta något på hemmaplan! Det handlar om planering, personalförsörjning och en materielförsörjningsprocess som stödjer det man skall göra och inte ”äter upp” förutsättningarna.

Och vem har sagt att man inte längre ska ha fältövningar och planering/beredskap även för territoriella insatser? Men, i nuvarande läge blir det inte mycket pengar till sådant av två anledningar:

Regering/riksdag/politiker ”förstår” bara när de behöver avdela pengar till ”lättförståelig hårdvara” dvs materiel. (Om Försvarsmakten kommer med ett förslag om att införa en territoriell övnings- och beredskapsplanering och avdelar pengar till detta kommer de att kallas reaktionära och avdelade pengar stryks ut budgeten).

Samtidigt kräver detta ett besked ÖB bett politikerna om för länge sedan, men fått ett politiskt nej till – vad ska han ”skära bort”? Vilken funktion/förmåga?

Så länge inte politiker tar detta ansvar klarar inte Försvarsmakten av det själv och den interna försvarsgrensstriden fortsätter. Vi har inte råd med ett sådant ”övningssystem” samtidigt med den materiella tyngdpunkt som är en följd av nuvarande FM-planering.

  1. Anonymous

    Känns rätt sjukt se en miljöpartist sitta o gnälla över att FM inte producerar förband längre?? Hon har ju själv varit med och kämpat hårt för att Sverige ska vara utan försvar? Nu gnälls det på oförstående riksdag o korkade politiker! Du har helt rätt Nordgren, svenska politiker är idioter till största delen, låt Finland sköta svenskt försvar så kanske vi äntligen får lite ordning om reda på styrkorna. Du o dina likar är inte uppgiften vuxen.

  2. Anonymous

    ja det gör du väl i och med att du menar att man även skall kunna ha fältövningar på hemmaplan och ha förband som deltar i dessa fältövningar och att förbanden om jag förstår det rätt skall kunna mobiliseras på hemmaplan..???Så är det inte idag…idag tar det upp till 3 år att pyssla ihop 20.000 man till förband..dvs det finns utrustning och inte mycket mer än papperstigrar.Med föreslagna nedragningar så lär väl inte ens dom tidsramarna hålla för då kommer till och med utrustningen skrotas och försvaret bestå av våra museum.

  3. Annika Nordgren Christensen

    Nej, kortfattat menar jag att det vi ställer på fötter skall kunna användas både internationellt och vid behov (vilket är föga tänkbart i rådande läge) nationellt. Det vill säga att vi inte skall ha speciella förband till det som skall vara dimensionerande -internationella insatser- och speciella förband till det territoriella försvaret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s