Efterfrågade arméförband

Rapport ”erfar” att Försvarsmakten i sitt sparpaket på torsdag föreslår att antalet stridsflygdivisioner skall minskas från fyra till tre, innebärande 60 JAS Gripen (istället för de beslutade 100 st C/D).

Allan Widman (fp) framhåller betydelsen av ett efterfrågestyrd utformning av Försvarsmaktens insatsorganisation i ett inslag i Rapport:

”Sverige har ett i jämförelse med andra länder mycket stort flygvapen och det har under lång tid gjort att bland annat arméförbanden har fått styka på foten. Det är olyckligt eftersom just arméförband eftefrågas både internationellt och nationellt i mycket stor utsträckning”.

  1. Wiseman

    Det Allan Widman inte har vägt in är att svenska Flygvapnet till skillnad från de i våra grannländer, bedriver typinflygning, utprovning, taktikutveckling och skolning av andra länders piloter på flygvapnets flygplan.Sådant är tjänster som våra kära grannar köper på andra sidan Atlanten, där de köpt sina flygplan.Av den anledningen behöver det svenska Flygvapnet vara större numerärt än de i våra grannländer för att lösa samma uppgifter. Om man nu drar ner till 60 flygplan kommer man att få välja mellan att utbilda egna piloter, vidmakthålla tidigare piloters förmåga eller genomföra insatser efter att man räknat bort de tidigar uppgifterna som är ålagda Försvarsmakten av regering och riksdag.

  2. Wiseman

    Sen är det ju även så att stridsflygförband efterfrågas, men där finns det ingen politisk vilja att ställa upp med sådana. Ta t ex Tchad och Afghanistan, där Sverige upprepade ggr tillfrågats om att delta, men svarat nej. ISAF värderar idag ett bidrag med stridsflygplan till motsvarande 100 marksoldater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s