Artikel och svar på tal

Idag skriver officerarna och ledamöterna i Krigsvetenskapsakademien Kim Åkerman, Anders Emanuelson och Johan Wiktorin på Aftonbladets debattsida. Jag skulle vilja peka på en mycket viktig del i deras artikel: Frågan om hur systemet skall kunna hänga ihop. De identifierar, helt riktigt, personalförsörjningsfrågan som en nyckelfaktur för hela försvarets framtid.

De får omedelbart svar på tal av försvarsminister Sten Tolgfors. Han har börjat blogga och det är bara att välkomna alla initiativ som bidrar till den försvars- och säkerhetspolitiska debatten i Sverige.

Försvarsministern skriver att han tänker blogga om ”bakgrunden till arbetet med inriktningspropositionen, personalförsörjning och överföring av resurser från stöd- och kringverksamheter till operativ nytta, som kommer att prägla den kommande tiden”.

Jag hoppas att ministern, vid sidan av bloggendet, funderar på hur han avser att skapa en blocköverskridande majoritet för sin kommande proposition i riksdagen. En så radikal förändring som Försvarsmakten står inför får helt enkelt inte pressas genom riksdagen med några få rösters övervikt. I synnerhet inte när beslutet sedan skall gälla från 1 januari 2010 (ett drygt halvår innan rikssdagsvalet) och när flera av grundpelarna i ”försvarsbeslutet” avses falla på plats först succesivt åren bortom 2010.

  1. Anonymous

    Notear dock att Tolgfors sannolikt inte vill ha debatt på sin blogg, då han inte öppnat den för kommentarer…. Detta bekräftar bara att Tolgfors är en minister som föredra monolog framför dialog. Ett förhållningssätt som sällan brukar fungera särskilt bra… :-(

  2. Roger Klang

    Jag är rätt säker på att Tolgfors genom sitt ständiga motarbetande av försvaret, har alienerat de försvarsanställda. Han är inte längre välkommen på regementena, det märks i hans agendabok. Han går enbart på menlösa tillställningar, inte där det luktar krut. (läs regeringsbrevet!) Han är helt klart marginaliserad idag!Bloggande blir ett fåfängt försök av honom att hålla sig kvar vid makten. Men att han inte har bloggen öppen för kommentarer kommer även det att slå tillbaka mot honom, skulle jag tro. Jag är inte beredd att läsa hans skitsnack, om inte han i sin tur har bloggen öppen för allas kommentarer!M.v.h. Roger Klang, Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s