Anslagssparande är ingen effekt av bra kontroll

I kvällens Rapportsändning (07:00 in i inslaget) uttrycker försvarsministern glädje över att Försvarsmaktens årsredovisning för 2008 visar att man går med plus med en miljard kronor varav ca en halv miljard på förbandsanslaget.

Under kvällens lopp har ministern också bloggat om saken.

Tolgfors menar att det beror på en förbättrad kontroll över ekonomin och är belåten med anslagssparandet. Det tycker jag är lite anmärkningsvärt. Jag vill i själva verket vända på resonemanget.

För det första: Hur kan man hävda att man har kontroll när det blir ett anslagssparande om en halv miljard bara på förbandsverksamheten? Med bra kontroll landar man rimligen på +-noll.

Detta är ju inte heller ett argument som Försvarsmakten använder för att förklara resultatet, vilket i sin tur leder mig till mitt andra konstaterande:

Försvarsmakten har i flera år beskrivit de ekonomiska osäkerheterna kring 2008 och 2009. Dessa osäkerheter har gjort att Försvarsmakten planerade verksamheten 2008 på en mycket låg nivå för att undvika anslagsöverskridande. Det är med andra ord den låga verksamhetsnivån som har medfört att anslagssparandet uppstod vid årets slut.

Är det allså den låga verksamhetsnivån som försvarsministern är nöjd med? Jag undrar vad man säger ute på förbanden om den saken.

  1. Wiseman

    Jag håller helt enkelt med dig i detta. Framförallt med tanke på att en halv miljard är otroligt mycket kärnverksamhet, eftersom det alltid är kärnverksamheten som får stryka på foten först, då det är den i stort sett enda påverkbara posten.

  2. Anonymous

    Vad bra att det är pengar över, då kanske de anstälda kan få betalt för alla hundratals timmar de har jobbat gratis under 2008 för att få ekonomin att gå ihop och för att de värnpliktiga inte skall drabbas av en underfinasierad organisation….Men och andra sidan så kanske bara FortV höjer hyrorna igen så det går jämt upp/ Trött truppare

  3. Johan

    Med tanke på att Försvarsmakten fått ”skruva ner” målen till en väldigt låg nivå för huvuddelen av förbanden under 2008, kan man knappast tycka att det är någon succé. Hur mycket kostar de kompetensbrister som uppstått på grund av utebliven övning? Det viktigaste måste ju trots allt vara att skattebetalarna får ut mesta möjliga effekt av de avdelade pengarna. Jag hoppas bara att man nu tar ÖB på allvar, när han visar på att överskottet behövs de kommande åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s