Snart står det klart

Riksdagen ska i dagarna börja behandla regeringens proposition om ett utökat svenskt truppbidrag till insatsen i Afghanistan (ISAF). Partiernas krav blir därmed kända. Det ska bli intressant att se vilken falang inom socialdemokraterna som fällde avgörandet när det gäller deras motionsskrivning. Vänstern lär fortsatt kräva att Sverige omedelbart drar tillbaka det militära truppbidraget och miljöpartiet, som externt har givit lite olika bilder av hur man landar, har landat tillräckligt bra i sina beslut.

I morgon håller Försvarsutskottet en öppen utfrågning om situationen.

För alla intresserade kan jag rekommendera följande läsning: Human Rights Watch nya rapport ”Troops in Contact”:

”In the past three years, the armed conflict in Afghanistan has intensified, with daily fighting between the Taliban and other anti-government insurgents against Afghan government forces and its international military supporters. The US, which operates in Afghanistan through its counter-insurgency forces in Operation Enduring Freedom (OEF) and as part of the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF), has increasingly relied on airpower in counter-insurgency and counter-terrorism operations. The combination of light ground forces and overwhelming airpower has become the dominant doctrine of war for the US in Afghanistan. The result has been large numbers of civilian casualties, controversy over the continued use of airpower in Afghanistan, and intense criticism of US and NATO forces by Afghan political leaders and the general public.”

En kommentar

  1. Wiseman

    Jag tycker faktiskt du är lite vinklad i det här inlägget, Annika. Läser man rekommendationerna på slutet av rapporten så är de skarpaste riktade mot just talibanerna:• Cease using civilians as shields.• Take all feasible precautions to protect civilians from the effects of attack,including avoiding placing military objectives within or near densely populated areas.• Stop feigning civilian status during attacks. Members of the Taliban and other insurgent groups should not pretend to be civilians to gain military advantage while carrying out attacks. Feigning civilian status puts civilians at heightened risk of attack during hostilities. Anti-government forces who seek to carry out attacks on military targets can use “ruses of war,” including camouflage, decoys, mock operations, and misinformation, but they must not present themselves as civilians.• Affirm commitments to follow international humanitarian law. Antigovernment forces should publicly affirm their commitment to follow established rules of the laws of war, including prohibitions against targetingcivilians, using indiscriminate and disproportionate attacks, attacking with the primary intent to cause terror among civilians, and feigning civilian statusto gain a military advantage.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s