JAS Gripen akt II

Saab har nu kommenterat det norska beslutet att inte köpa JAS Gripen. Man talar klarspråk på ett sätt som sällan görs i den här typen av kommentarer. Nu slåss man för produktens överlevnad. Eller i varje fall för en fortsatt möjlighet att utveckla sin produkt. Underhåll av befintliga stridsflygplan, det kommer man att få hålla på med under många år.

Om de skriftliga kommentarerna idag är beska och tydliga, så ger VD Åke Svensson ett annat intryck i en SvD-artikel som ligger på nätet just nu. Där säger Svensson (naturligtvis med sedvanlig reservation för att det kan vara journalisten som tolkar fel) att han inte oroas av att framtida affärer skulle påverkas av Norges utvärdering av Gripen. Det är naturligtvis ett ganska uppseendeväckande uttalande.

I samma artikel uttalar sig nämligen också Fredrik Gustafson. Han tycker att utvärderingen i Norge om Gripens förmåga att försvara landet och det faktum att planet bara levde upp till ett av de fyra kraven självklart påverkar möjligheten att sälja Gripen till andra länder:

–Vi framställs av Norge som det sämsta och dyraste flyget och om det vore sant skulle väl inget land vara berett att köpa det.

Det begriper ju alla, så det är lika bra att säga som det är. Och det är ju precis därför som Saab går ut så hårt i dagens skriftliga kommentar.

Ännu så länge har det inte kommit igång någon debatt om Gripens framtid i Sverige. Men det är bara en tidsfråga. I morgon debatterar nämligen Försvarsutskottet statsbudgeten för utgiftsområdet. Det vore direkt konstigt om inte budgetpropositionens förslag om att riksdagen skall medge ett svenskt inköp av den senaste versionen (E/F) av Gripen, utifall att det skulle bli ett norskt köp, blev föremål för stor debatt.

Det svaret har vi ju redan, vilket inte var planerat. Nu måste försvarsministern svara på om man står fast vid sitt besked, nämligen att denna satsning inte blir av vid ett norskt nej. Och vad ska man i så fall göra med de pengar som redan är avsatta?

  1. Wiseman

    Eftersom det handlar om vad Flygvapnet ska flyga på 15 års sikt så blir ju alterntivet till 39 E/F att i så fall välja att köpa ett nytt flygplan. Vilket gynnar Sverige bäst?

  2. Anonymous

    Försvarsmakten gynnas av att vi har ett flygplan som till kvantitet och kvalitet motsvarar de operativa kraven – varken mer eller mindre.Sverige gynnas av en livskaftig och expansiv industri som ger samhället bästa möjliga förutsättningar för tillväxt – inte av statsubventionerade satsningar i ”krisdrabbade” industrier som exempelvis en bilindustri som tillverkar produkter som inte motsvarar efterfrågan eller en försvarsindustri som inte har egen kraft att konkurrera på exportmarknaden. Båda tjänar på att man uppgraderar JAS åtminstone i samma takt som andra jämförbara Flygvapen. Lugnare, anpassat till kraven och med en livsläng väl bortom 2015.Oskar

  3. Anonymous

    Självklart ska vi ha ett toppmodernt Stridsflyg som JASOch det ska utvecklas i takt med tiden att förbli ett av de bästa.Har vi inget i luftförsvarhar vi ingen nytta av något på marken.Det finns ingen anledning att granska Norges Nej till val av GripenEtt stort tack till Norge som har finansierat delar av Gripen NG projektetsom gör att vi nu får fler kunderdå planet nu kan marknasdföras som NG, SAAB gör helt rätt blickar framåt mot flera nya intressentermed ett NG AlternativNorge kommer med säkerhet även få finansiera JSFoch ochså betala en slant för detOM ?, det blir en produktion av det//Terry

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s