Reklam: Konferens om kompetensförsörjning

Kompetensförsörjning – en gemensam utmaning

Samarbete med andra aktörer om kompetens och personal är nyckelord för att Försvarsmaktens personalförsörjning ska vara möjlig. De nya samarbetsformerna är inte bara nya för Försvarsmakten, utan skapar också synergieffekter för övriga arbetsgivare och den enskilda individen. Centrala Försvarsmaktsrådet inbjuder till konferens den 19 november för att gemensamt diskutera och utbyta erfarenheter. Konferensen inleds av ÖB, general Sverker Göranson och Arbetsförmedlingens generaldirektör, Mikael Sjöberg. Därefter följer olika föredrag och workshops samt en paneldiskussion. Jag har nöjet att moderera arrangemanget.

Konferensen vänder sig till representanter från företag, organistioner, myndigheter, kommuner, universitet och högskolor. Intresseanmälan för deltagande görs via mejl till forsvarskonferens@mil.se senast den 1 november. Ange namn, befattning och organisation. Antalet platser är begränsat och besked om deltagande meddelas. I Centrala Försvarsmaktsrådet ingår Försvarsmakten, Företagarna, IBM, Almega, Sveriges Kommuner och Landsting, Svensk Handel, Sveriges universitet och högskoleförbund, Teknikföretagen och Arbetsförmedlingen.

Inbjudan: FM Konferens 141119

Centrala Försvarsmaktsrådet

 

 

 

 

Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten

 1. jan-olov holm

  I grunden skulle inte denna konferens behövts om prestigen inte vore så stark att värnplikten åter kunde bli aktiv genom ett beslut i Sveriges riksdag i vår om de snabbar sig.
  Då skulle ÖB kunna bemyndigas inkalla de idag värnpliktigt krigsplacerade vid sidan av GSS/T och GGS/K mfl till kompletta förband till SÖB/KFÖ MobÖ beredskapsövningar osv.
  I Finaland Danmar och Norge har man inte detta problem-vi har skapat det
  I Sverige gör vid de ansvarslösa handlingarna till en normalbild och försöker skapa något nytt och sk modernt baserat på en personalförsörjningsmodell analyserad 2007 med då ett HELT annan säkerhetsläge .

  Jag tror att verkligheten håller på att komma ikapp politikerna här .
  Jag tror inte de är villiga att vänta till 2023 eller ens 2019 utan snarast få det på fötter.
  De är inte villiga att ta risken att det ev ej blir klart överhuvudtaget.
  Jag tror också att de inser att IO2014 inte håller storleksmässigt ty den är optimerad och personalförsörjd för något helt annat nämligen utlandsmissioner medan nu är Ryssland det kort-medellång och långsiktiga problemet som kan hota hela den europeiska säkerheten och gör det redan nu.

  Vi har fått 99 wake up call nu och det är dags att gå upp och sätta igång försvarsverkstaden

 2. Johan Dahlbäck

  Det låter bra, men jag har en fråga. Vilken är egentligen problemställningen för konferensen? När jag läser om konferensen får jag inte en tydlig bild om vilket av personalförsörjningsproblemen som man siktar in sig på. Det är viktigt att samarbeta och nätverka, men utan en gemensam målbild blir det svårt att få ut något konkret.

  Rent personligen så kan jag som hemvärnsbefäl och aktiv i rekrytering undra om den här konferensen gynnar den verksamhet jag är med i eller om det ”bara” handlar om kontraktsanställda. Stödet i rekrytering från utbildningsgrupperna lämnar mycket att önska. Tas det upp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s