”Övningsgate”

Idag vaknade Försvarssverige till en nyhet som föll som hagel över redan hårt prövad jord: Enligt Expressen skulle utrikesminister Wallström idkat eftergiftspolitik och stoppat Försvarsmakten från att landa på baltisk mark i samband med en övning, efter ryska påtryckningar. Redan i ingressen kan man läsa att

Utrikesminister Margot Wallström har accepterat krav från den ryske presidenten Vladimir Putin – vilket utlöst en kris i regeringskansliet och i Försvarsmaktens högkvarter: Jas-plan får inte landa i Estland under en kommande försvarsövning med Finland och USA, kan Expressen i dag avslöja. Ryssarna fick löftet av kabinettsekreteraren Annika Söder på ett möte i onsdags, visar en UD-promemoria som Expressen tagit del av.

Bilden var satt. Sveriges regering ger efter för ryska krav och det återberättades genom andra kanaler. di the localRegeringskansliets valhänta krishantering – jo, det är en kris, framförallt vad gäller svenskt anseende – lämnar som vanligt övrigt att önska.

Försvarsmakten kunde dock meddela lite senare under dagen att man inte erhållit någon styrning vad gäller genomförandet av övningen och att det

(…) under ingen del under planeringen för aktuell övning detta år varit aktuellt att utnyttja estniskt luftrum eller flygbaser. Utformning och genomförande har bestämts för att ge bästa möjliga förutsättningar för den aktuella övningen.

Vad kan vi lära av detta?

För det första fanns en redan etablerad jordmån för påståendet: Utrikesminister Wallström har ifrågasatts förut för sin hållning visavi Ryssland och övningsgate illustrerar en skada som redan skett.

För det andra bör många inblandade vila på hanen något – i tider av mycket raffinerad psyops och påverkan bör man i nationens intresse hålla huvudet kallt. Frågan ”vem tjänar på detta” är väl värd att ställa sig innan man attackerar tangentbordet. Det gäller även mig själv, skriver jag som en påminnelse. Jag gick också igång och det enda försvaret är att jag lade in brasklappen om att det var centralt för hur påtryckningens ska bedömas, beroende på om det var planerat för FM att landa på estnisk mark i samband med övningen eller ej.

För det tredje ändrar inga redovisningar om planer eller beslut, eller för den delen finsk-svenska hänsynstaganden till varandras behov…

…det faktum att kabinettssekreterarens hållning – om nu UD:s PM är korrekt – ger fog för kritik och underblåser den redan befintliga. Vi, och särskilt främmande makt, borde naturligtvis istället fått läsa något i stil med följande:

Kabinettssekreteraren betonade att det inte är Rysslands sak att ha synpunkter på svensk övningsverksamhet. Tatarintsev föreföll missnöjd med svaret.

För det fjärde behövs nu en mycket genomtänkt rehabilitering av den bild som – inrikes såväl som utrikes – har satt sig av bristfällig svensk egenmakt. Om jag hade suttit i Baltikum och läst dagens rubriker hade det varit vatten på en redan snurrande kvarn. I Kreml lär man smacka belåtet över bilden av det Stora Starka Ryska Inflytandet och när det gäller Washington DC utgår jag ifrån att tillrättaläggande kontakter redan tagits.

Sista ordet är inte sagt om regeringens sätt att hantera och förhålla sig till ryska intressen – varesig det gäller hur man bemöter en ambassadör eller lägger sig till med restriktioner alldeles på egen hand i en anda av destruktiv pre-emptive strike-kultur.

Vad det hela säger om Expressens dragning på nyheten och övriga mediers påhak, lämnar jag därhän denna gång. This too shall pass.

 

 1. Reservofficer (@Reservofficer1)

  Det allvarliga är inte att kabinettsekreteraren inte har järnkoll på Försvarsmaktens övningar, det allvarliga är att hon alls diskuterar frågor rörande svensk samövning med andra nationer med en rysk företrädare utan att först koppla in försvarsministern. Det går utmärkt för en kabinettsekreterare att svara ”Den frågan har jag inte tillräcklig insyn i, jag ber att få återkomma”.

 2. InteLettAttVaEstMenBalt

  Själv sitter jag här i Baltikum (Estland) och tycker att det här känns rent ut sagt skit. Jag hoppas det får politiska konsekvenser i Sverige.

   • Annika Nordgren Christensen

    Kritisera går alldeles utmärkt, det har jag själv gjort både här och tex i Expressen. Men du skrev ”dum i huvudet” och det tycker jag är onödigt oavsett vem som avses. God ton anbefalles, sedan går det bra att vara hur hård som helst i sak.

    • Harry Sebbas

     Jag har fått en uppfostran som heter för duga, men då vet jag att man inte kan skriva rakt på sak vad man tycker…

     • John

      Nu skall jag inte trolla i detta, men ”dum i huvudet” är en föga konstruktiv kommentar. Det går att kritisera och till och med förgöra med saklighet. Jag tror inte en opponent till en doktorsavhandling i kemisk fysik använder frasen ”dum i huvudet” även om hon kanske kan tycka så. I övrig kommentar till originalbloggen…finns tid för källkritik? Och då menar jag både hos media och vanligt folk. Eller är det viktigare att kabla ut nyheten först, och ångra sig lite efteråt? Är man inte först så förlorar man. Och har man fel så gör det inget för då har alla andra som hakat på nyheten också fel, vilket gör att man ändå går under kritikradarn…

 3. maggan

  Ja eller som pessimisten och optimisten….pessimisten ; nu kan det inte bli värre. optimisten ; Jo det kan det visst. Uppenbart har en hel del av våra parlamentariker vissa problem vid tillfället, återstår att se om någon tänker tanken ”en hemförsäkring kan ju vara bra att ha, nu när det luktar lite rök”

 4. sven709

  Eftersom finansdepartementet idag 17 feb meddelar att man inte vill höja försvarets anslag med mer än 3-400 Mkr per år ett antal år framöver. så är det kanske bäst att stryka den ryska björnen medhårs. Sverige är inte längre respekterat i Baltikum. Vår stolta solidaritetsförklaring väcker numera endast löje där.

 5. Robert Hedman

  Efter dagens rapportering om finansens bud i budgetdiskussionerna, undrar man om inte den ryske ambassadören gjort ett besök även där för att klargöra sina önskemål…

 6. Göran Tranåker

  Är det inte dags att informera oss vanliga medborgare om de nu spända läget. Vi behöver mer till försvaret och mer till säkerhetspolisen osv. Gemene Svensk vet inte hur illa läget är… Infårmation ut i massmedia behövs.

 7. Göran Tranåker

  Just nu ligger inte sossarna bra till att man enligt mig gort bort sig på mer än ett sätt får väl visa sig i nästa val om inte förr.
  Vad gällande politikernas låga prioritering av försvaret kan bara sägas att om man inte har tillräcklig bevakning av sitt hus mura igen bakdörren och gallra fönstrena.
  Eller i klartext, SÄKRA BASEN.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s